Jak udekorować stół w restauracji?
Stół to najważniejszy element każdej restauracji, dlatego warto zadbać o jego odpowiednią dekorację. Elegancki obrus to nie wszystko, zwłaszcza jeżeli chce się zrobić na gościach naprawdę oszałamiające wrażenie. Większość ludzi, idąc do restauracji, oczekuje nie tylko doskonałej kuchni, perfekcyjnej obsługi, ale także wyjątkowego otoczenia. Składa się na nie wiele drobnych elementów, które razem tworzą spójną całość. Stoły w restauracjach przykryte są zwykle obrusem i wyposażone w niezbędne dodatki typu solniczka, pieprzniczka itp. Jednak coraz częściej na stołach pojawia się coś więcej.
Wśród wielu rodzajów tekstyliów stołowych warto zwrócić szczególną uwagę na elementy takie jak pasaże, nakładki czy serwetki bankietowe. Dzięki nim w łatwy sposób można zmienić wystrój stołu. Odpowiednio dobrane dekoracje pozwolą sprawić, że nawet prosty stół będzie prezentował się wyjątkowo szykownie. Warto o tym pamiętać zwłaszcza podczas organizowania eleganckich przyjęć, rautów czy wesel. Pozorne drobiazgi, takie jak na przykład eleganckie rozety ułożone z serwetek, nadadzą całości niepowtarzalnego stylu.
Zadbaj o niepowtarzalny styl Twojego lokalu
Przygotowując dekorację stołów, warto pamiętać nie tylko o stołach, przy których zasiądą goście, ale także o tych, które będą pełniły funkcje bufetów. Poza standardowym obrusem można ozdobić je dodatkowo falbaną bankietową, czyli tzw. skirtingiem. Ta niezwykle stylowa dekoracja w postaci marszczonych, pionowych fałd to elegancki detal, który sprawdzi się także w przypadku stołów śniadaniowych czy szwedzkich. W połączeniu ze stylowymi nakładkami bankietowymi można stworzyć naprawdę szykowne i niebanalne dekoracje stołów.
Nieodłącznym elementem każdego stołu są oczywiście serwetki. Materiałowe serwetki to dla wielu gości synonim luksusu. W niewielu domach używa się ich na co dzień, dlatego kojarzą nam się one często z eleganckimi restauracjami. Warto postarać się, aby były one niebanalnie złożone - dzięki temu staną się dodatkową dekoracją stołu. Białe lub kolorowe serwetki wykonane z materiałów wysokiej jakości to absolutne must have każdej restauracji. To element świadczący o klasie i stylu lokalu. To właśnie ten detal, który odróżnia dobrą restaurację od przeciętnej.
Eleganckie i funkcjonalne dodatki na stoły
Szukając niebanalnych rozwiązań, można zdecydować się na rezygnację z klasycznego obrusu, podkreślając w ten sposób naturalne piękno drewnianych stołów. Jednak, aby nie prezentowało się to zbyt minimalistycznie, proponujemy ułożyć na stołach pasaże i nakładki. W ten sposób zabezpieczymy nakrycia przed niekontrolowanym przesuwaniem się po śliskiej powierzchni. Nakładki i pasaże można z łatwością dobrać do stylu wnętrza restauracji, ale równie łatwo można stworzyć dzięki nim zupełnie nowe aranżacje dopasowane do okazji lub oczekiwań klientów. Wystarczy zmienić kolory dodatków, takich jak bieżniki czy serwetki. Dzięki temu ta sama sala sprawdzi się doskonale jako miejsce na przyjęcie komunijne i na szalony bal sylwestrowy.
Zarówno bieżniki, jak i nakładki bankietowe można komponować z obrusami w dowolnym kolorze. Pasaże sprawdzają się doskonale jako element dekoracji stołu podczas uroczystych kolacji, wesel i przyjęć wydawanych z różnych okazji. Wybierając serwetki i pasaże, należy zwrócić uwagę nie tylko na kolor i rozmiar, ale także na materiał, z jakiego są wykonane. Najlepszym wyborem będą wytrzymałe tkaniny przeznaczone do produkcji konfekcji restauracyjnej i hotelowej. To najczęściej materiały plamoodporne o wzmocnionej trwałości, które doskonale znoszą wielokrotne pranie.